Ons lichaam kan pincodes en inlogcodes vervangen. Maar wat als machines niet kunnen detecteren of het lichaamsdeel nog aan het oorspronkelijke lichaam vastzit?

Door Wim Groenendaal | Logica

Ik hoor vaak mensen klagen dat ze zoveel gebruikersnamen, wachtwoorden en/of pincodes moeten onthouden. Velen van hen vergeten er één of meerdere in de loop der tijd.

Om dit te voorkomen worden voor deze toegangsbeveiligingen eenvoudig te onthouden sleutels gebruikt, wat echter de mogelijkheid van misbruik vergroot.

Biometrie gaat dit allemaal veranderen, want het maakt het mogelijk om iemands identiteit te bepalen op basis van lichaamseigen kenmerken. Om het simpel te zeggen, je lichaam wordt je unieke toegangscode.

Research

Enige tijd geleden heb ik wat research gedaan naar verschillende soorten beschikbare technologieën. Een van de grootste discussiepunten is de mate waarin een technologie ingrijpt op het gevoel van de mens. Of te wel, hoe indringend wordt een technologie ervaren. De mens schijnt daar behoorlijk gevoelig voor te zijn.

Dit impliceert dat technologieën als iris- en retina-scan vanuit beveiligingsoogpunt heel hoog scoren, maar vanuit gebruikersacceptatie moeilijker te implementeren zijn.

Voordeel

Nu is het zo dat acceptatie van technologie door de consument (of burger) in het algemeen ook voor een groot deel wordt bepaald door het voordeel dat ze ervoor terug zien. Een recent voorbeeld is het invoeren van bodyscan apparatuur op vliegvelden en de massale protesten die daarop volgden: ze zagen niet het voordeel, alleen de nadelen (in dit geval inbreuk op privacy).

Gelijksoortige protesten ontstonden toen ruim een jaar geleden een grote supermarktketen experimenteerde met betalen met vingerafdruk.

Terug naar de gevoeligheid van de mens ten aanzien van de indringendheid van biometrie. Er is vastgesteld dat de vingerafdruk en handscan de favoriete, lees minst indringende, technologieën zijn.

Vinger

Echter, een ander, zeer serieus veiligheidsprobleem dient zich aan bij biometrie: de machines die dit lezen uitvoeren kunnen niet detecteren of het lichaamsdeel nog aan het oorspronkelijke lichaam vastzit. Vandaag de dag komt het (te) regelmatig voor dat mensen gedwongen worden hun creditcards af te geven.

Wellicht dienen zijn in de toekomst ook hun hand of vinger mee te geven! Dus hoewel deze technologie enerzijds meer veiligheid biedt wordt dat anderzijds tenietgedaan door het hiervoor beschreven scenario.

Oog

Wie de film “Angels and Demons” (2009) gezien heeft, naar het boek van Dan Brown, zal zich ongetwijfeld de scène herinneren waarbij wetenschapper Leonardo Vetra wordt vermoord en zijn oog daarna wordt verwijderd en gebruikt wordt om toegang te krijgen tot een biometrisch beveiligde ruimte.

Maar er zijn veel meer voorbeelden zoals in de James Bond film “Die another day” (2002), waarbij, om toegang te krijgen tot een met een handscan beveiligde ruimte, iemand zijn arm wordt meegenomen.

Temperatuur

Ik denk dat de wereld van de biometrie uiteindelijk deze problemen wel zal oplossen. Vandaag de dag zijn er al technologieën in ontwikkeling die de vingerafdruk combineren met temperatuur en (bloed)druk.

Gelijksoortige technieken zullen ook voor de andere technologieën beschikbaar komen. Maar nu ik daaraan denk… hoe moet dat met gezichtsherkenning…?

Wim Groenendaal is Principal IT Consultant bij Logica Management Consulting

 

Email: wim.groenendaal@logica.com