De videoserie Spark Africa kijkt wekelijks naar de nieuwste zakelijke ontwikkelingen en innovatieve bedrijven op het Afrikaanse continent. In deze aflevering: het BOAM programma, waarin bedrijven in de honing-, melk-, oliezaden- en fruitsector worden ondersteund.

Spark Africa is een initiatief van mediabureau Africa Interactive.

Ontwikkelingsorganisaties gaan steeds vaker samenwerking aan met het bedrijfsleven. Eén van de trendsetters is de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV in Ethiopië. Sinds 2005 worden bedrijven in de honing-, melk-, oliezaden- en fruitsector ondersteund en daar profiteren met name de allerarmste boeren van.

Deze aanpak van het BOAM programma (Support to Business Organisations and their Access to Markets) wordt gefinancierd door de ambassades van Nederland en Ierland. Nieuw van deze werkwijze is dat de vraag voor producten vanuit de markt als beginpunt wordt genomen.

Productieketen

Vervolgens is in omgekeerde volgorde de productieketen in kaart gebracht en worden alle deelnemende bedrijven op verschillende manieren ondersteund. Dit heeft als doel om de laatste schakel, de kleinschalige boeren, te helpen aangezien de afname van de landbouwproducten voor een goede prijs wordt gegarandeerd. In totaal profiteren momenteel ongeveer 300.000 huishoudens van het programma.

In de bijensector koppelt SNV honingproducenten aan kleinschalige bijenhouders. Ook krijgen deze ondernemers trainingen en de mogelijkheid om betere bijenkorven aan te schaffen zodat zij meer en betere honing gaan produceren voor een betere prijs. Producenten worden geholpen bij het krijgen van toegang tot de locale markt en export naar de Europese Unie.