DEN HAAG - Een herbeoordeling van het functioneren van topman Gerrit Zalm van ABN Amro door toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een positieve uitkomst. De AFM was echter zeer kritisch.

Dat heeft demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën) maandag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Hij geeft aan dat de andere toezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten (AFM), tot een ander oordeel is gekomen.

De herbeoordeling van het functioneren van Zalm was nodig na het faillissement van DSB Bank, waar de oud-VVD-minister financieel directeur is geweest. Voormalig minister van Financiën Wouter Bos had de toezichthouders om onderzoek gevraagd naar oud-bestuurders van DSB die nu nog actief zijn in de financiële sector.

Confrontatie

De AFM verwijt Zalm op een aantal punten ''onvoldoende deskundigheid''. Daarnaast had hij meer de confrontatie moeten zoeken bij zijn collega's in de top van DSB om de koers van de bank te wijzigen.

Professor Michiel Scheltema, die het onderzoek van de toezichthouders moest toetsen, stelt echter dat de beoordeling van de AFM heeft plaatsgevonden op ''een wijze die niet voldoende overtuigt''.

Scheltema wijst erop dat uit verklaringen van andere hoofdrolspelers, zoals Zalms opvolger bij DSB Frank de Grave, naar voren is gekomen dat ''confrontatie'' bij DSB-topman Dirk Scheringa ''niet altijd de beste benadering'' is gebleken.

Nog niet af

Zalm is blij met de uitkomst van het rapport. Dat liet de topman van ABN Amro maandag in een schriftelijke reactie weten. "Ik heb bij DSB veel zaken de goede richting op geduwd, maar het werk was nog niet af."

Zalm verklaarde een "lastige periode" af te sluiten. "Ik richt nu al mijn aandacht op het integreren van ABN Amro en Fortis Bank Nederland." Hij noemt het bouwen van een nieuwe bank in deze economische tijden een uitdaging.

De oud-minister van Financiën repte met geen woord over de mening van de Autoriteit Financiële Markten.

De Jager

Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager vindt dat Zalm kan aanblijven als topman. Hij vindt dat er na de herbeoordeling door de toezichthouders De Nederlandsche Bank (DNB) en Autoriteit Financiële Markten (AFM) ''voldoende duidelijkheid'' is over de positie van Zalm.

De Jager spreekt van een ''positieve toetsing'' van Zalm. Hij vindt het ongelukkig dat DNB en AFM verschillend oordelen. Eind deze week wil hij beide topmannen van DNB en AFM in een gesprek om opheldering vragen.

Zalm was in 2007 en 2008 achtereenvolgens hoofdeconoom en financieel directeur bij DSB. Eind 2009 ging het bedrijf van Dirk Scheringa failliet, nadat ontevreden klanten hun geld weghaalden.