ATHENE - De Europese Commissie heeft Griekenland gemaand binnen enkele dagen een nog strenger pakket bezuinigingen te presenteren.

Dat is nodig wegens het enorme begrotingstekort en de staatsschuld, zei EU-commissaris Olli Rehn (Monetaire en Economische Zaken) maandag na een bezoek aan minister George Papaconstantinou (Financiën) in Athene.

Het Griekse begrotingstekort is met 12,7 procent het hoogste van alle landen met de euro en heeft de koers van de euro in gevaar gebracht. De maatregelen die de Griekse regering recent aankondigde om het tekort 4 procentpunt te laten dalen, hebben al geleid tot massale protesten en stakingen.

Staatsobligaties

Ingewijden menen dat de Grieken ingaan op de eis voor extra bezuinigingen in ruil voor de aankoop van Griekse staatsobligaties. Volgens geruchten zijn vooral Duitse en Franse staatsbanken bereid om Griekenland geld te lenen.

Griekenland wil deze week 5 miljard euro ophalen door de verkoop van zulke obligaties. In april en mei moet het land nog voor 20 miljard euro aan oude schulden herfinancieren.

De voorzitter van het maandelijks beraad van ministers van Financiën van de eurolanden, de Luxemburger Jean-Claude Juncker, heeft maandag in een interview gezegd dat hulp van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) niet nodig is.

Zie ook: dossier Eurocrisis