De aandelenmarkten zijn met een correctie bezig. Beleggers lijken onder invloed van de begrotingsperikelen van de Zuid-Europese landen en de vrees dat de Chinese economische groei zal vertragen, in een aantal gevallen even eieren voor hun geld te kiezen.

Door Martine Hafkamp | Fintessa Vermogensbeheer, in samenwerking met Belegger.nl

Mij lijken de recente koersbewegingen mooie instapmomenten te bieden, juist omdat de traditionele risicoperceptie weer overheerst. In de ogen van beleggers neemt het risico toe en daarom hebben zij in verhouding meer geld uit opkomende markten gehaald.

Daardoor daalden bijvoorbeeld opkomende landen harder dan de Europese markten, terwijl de begrotingsperikelen van Griekenland, Spanje, Italië, Portugal en Ierland toch echt Europese problemen zijn.

Risico

Het blijkt dat nog steeds onbekend onbemind maakt en dat is in mijn ogen niet terecht. De economische groei en schuldenposities van opkomende landen zijn veelal beter dan die van bijvoorbeeld Europa, terwijl de waardering van aandelen ongeveer gelijk is. Het is volgens mij dan ook legitiem om te betogen dat het risico van deze markten juist geringer is, zeker bij de zich steeds meer aan de oppervlakte komende problemen in andere werelddelen.

Opkomende economieën zullen zich waarschijnlijk dit decennium wederom sneller ontwikkelen dan de ontwikkelde markten. Daarom is in mijn optiek dan ook verstandig om direct dan wel indirect opkomende markten deel uit te laten maken van een goed gespreide beleggingsportefeuille.

Kosten

Hoe kunt u dat het beste realiseren? Van beleggingsfondsen ben ik nooit een voorstander. Die worden u vaak verkocht onder het mom van veiligheid, maar in de praktijk blijken ze zo veilig veelal niet te zijn. Bovendien worden er in ieder beleggingsfonds, zonder dat u het ziet, kosten verrekend die ten laste komen van uw mogelijke rendement.

Beter kunt u door het kopen van trackers op onder meer Brazilië, India en/of China meedoen met stijgende beurskoersen. Denk bijvoorbeeld aan de IShares MSCI Brasil, Lyxor ETF India en IShares FTSE/Xinhua China 25. De voordelen van trackers zijn dat deze niet alleen transparant zijn, maar ook de kosten zijn laag en de verhandelbaarheid goed. Bovendien keren zij ook dividend uit.

Vale

U kunt natuurlijk ook aandelen kopen van ondernemingen die daar genoteerd staan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Braziliaanse Vale, één van de grootste en meest gediversifieerde mijnbouwbedrijven ter wereld. Dit jaar heeft het bedrijf miljarden geïnvesteerd in kunstmestbedrijven en kaliumprojecten. Kalium is een grondstof voor kunstmest.

De markt voor kunstmest ligt dicht bij de expertise en infrastructuur van mijnbouwbedrijven en hiermee wordt de deur tot de landbouwsector geopend, een groeimarkt.

Grondstoffen

De wereldbevolking groeit dagelijks met 200.000 mensen. En meer mensen betekent meer monden te voeden dus meer vraag naar voeding en daarmee ook meer vraag naar niet alleen kunstmest, maar ook naar andere grondstoffen. Zo houdt een groeiende wereldbevolking eveneens in dat de bestaande infrastructuur verder zal worden belast.

Maar ook de welvaart en bijvoorbeeld de vraag naar consumptiegoederen verschuift. Zoek naar ondernemingen die daar hun voordeel mee kunnen doen, doordat zij al een aanzienlijk deel van hun omzet in opkomende markten realiseren. In eigen land is Unilever daar een goed voorbeeld van. Dit concern haalt inmiddels meer dan de helft van haar omzet uit opkomende landen.

Ook het afgelopen kwartaal ging het de onderneming daar, gezien een onderliggende omzetgroei van gemiddeld 7,4 procent, voor de wind. Gecombineerd met de gezonde financiële positie van het bedrijf maakt dat Unilever voor de langere termijn in mijn ogen koopwaardig.

Positie

Wat de moraal is van dit verhaal? Beleggen in opkomende landen kan op vele manieren, maar de oplossing is vaak dichterbij dan gedacht. Bepaal zelf hoeveel risico u kunt en wilt lopen en neem afhankelijk daarvan op een verantwoorde wijze positie in.

Martine Hafkamp is directeur van Fintessa Vermogensbeheer.