NEW YORK - Duitsland en Frankrijk werken achter de schermen aan een reddingsplan voor de Griekse schuldencrisis. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal schetste dit weekeinde op basis van bronnen enkele details.

Volgens de krant is het plan dat Frankrijk en Duitsland door middel van onder meer staatsbanken voor maximaal 30 miljard euro aan Griekse staatsleningen kopen. Door deze constructie zou het verbod dat eurolanden geen leningen van andere eurolanden mogen bezitten, worden omzeild. De Duitse staatsbank KfW zou een van de betrokken banken zijn.

Met het geld zou Griekenland schulden die dit voorjaar aflopen, kunnen aflossen. Om zijn schulden te voldoen en tekorten te vullen, moet Griekenland dit jaar naar schatting 54 miljard euro lenen.

Bezuinigingen

Zondag zei de Luxemburgse minister-president Jean-Claude Juncker dat Griekenland meer moet doen om zijn begrotingstekort naar beneden te krijgen. ''Griekenland moet zich concentreren op bezuinigingen en op manieren om de inkomsten te vergroten.'', zei Juncker die optreedt als voorzitter van de vergadering van euroministers tegen de Griekse krant Eleftherotypia.

De Griekse overheid zit diep in de financiële problemen. Het begrotingstekort bedroeg vorig jaar bijna 13 procent van het nationaal inkomen. Dat is ver boven de EU-grens van 3 procent. Ook de staatsschuld is gierend uit de hand gelopen. De afgelopen weken leidden zorgen over de Griekse schulden tot grote onrust op de financiële markten.

Zie ook: dossier Eurocrisis