AMSTERDAM - De Nederlandse watersportbranche denkt het ergste alweer achter de rug te hebben. De sector maakt zich op voor een nieuw seizoen.

Botenbeurs Hiswa die dinsdag begint verwacht meer en vooral ook serieuzere bezoekers. Of de branche echt een goed seizoen tegemoet gaat, hangt meer af van het weer dan van de stand van de economie. ''Het weer is belangrijker dan de economie'' zei directeur André Vink van de branchevereniging Hiswa.

Boten zijn bij uitstek een luxeproduct. Maar Nederland telt volgens Vink ''1,5 miljoen trouwe watersporters'' die toch wel het water opgaan. Toen het economisch heel goed ging, kochten steeds meer mensen een bootje en de grotere vraag leidde tot overcapaciteit in het aanbod. ''Door fusies en overnames en bedrijven die ermee zijn opgehouden is dat nu gestabiliseerd'', stelt Vink. Toch zijn er in anderhalf jaar tijd maar ongeveer dertig bedrijven kopje-onder gegaan.

Omzet

Buitenlandse botenbouwers die massaproducten maken, hebben volgens de Hiswa-voorman hun omzetten wel met 40 tot 45 procent zien teruglopen. De Nederlandse botenbouwers, die nog staal gebruiken voor de boten, hebben volgens Vink een dusdanig gespecialiseerde positie dat zij het hoofd wel boven water houden.

De markt voor tweedehands boten zat vorig jaar wel helemaal op slot. ''Die werden moeilijk verkocht; de prijzen waren ook te hoog'', stelt Vink. En doordat de verkoop van gebruikte boten stagneerde, had dat ook effect op de markt voor nieuwe boten. De prijzen voor gebruikte boten zijn zo'n 15 tot 20 procent lager geworden en de afzet is ongeveer met gelijke cijfers gedaald. De markt heeft daar via de inzet van makelaars lagere prijzen gestimuleerd. ''We denken dat het huidige niveau zo blijft'', stelt Vink.

Beurs

Op de Hiswa-beurs zal het aantal exposanten dit jaar met ruim 330 even hoog zijn als vorig jaar. Maar de exposanten gebruiken wel minder meters om hun waar aan te prijzen en de stands zijn wat soberder. ''Dat zie je wel duidelijk.'' Volgens beursmanager Rikkert Graat zaten er onder de 50.000 bezoekers vorig jaar veel kijkers. Hij verwacht dit jaar meer mensen die zich echt komen oriënteren op de aanschaf van een vaartuig.

''Mensen gaan nu de balans opmaken en zien dat het wel meevalt. Ze hebben hun baan nog, hebben nog spaargeld en het is een echte kopersmarkt nu'', meent Graat.