DEN HAAG - De Europese toezichthouder op de voedselveiligheid heeft honderden gezondheidsclaims van fabrikanten op levensmiddelen als ondeugdelijk naar de prullenbak verwezen. Dit meldde de Consumentenbond vrijdag op zijn website.

Van de 430 onderzochte beweringen van producenten van levensmiddelen en voedingssupplementen over gezondheidsaspecten van hun producten bleken slechts negen claims voldoende onderbouwd met bewijsmateriaal.

De European Food Safety Authority (EFSA) keurde eind vorig jaar ook al twee derde van een serie van 523 claims af.

Loze kreten

De Consumentenbond is blij ''dat het kaf nu eindelijk van het koren wordt gescheiden''. De bond stoort zich al tijden aan de vaak ''loze kreten'' waarmee fabrikanten hun producten op de markt brengen. Het blijken ''vaak holle beloftes die consumenten misleiden''.

Claims als 'vitamine D is nodig voor het normaal functioneren van het immuunsysteem' en 'kalium helpt een normale bloeddruk onderhouden' konden volgens de EFSA wel door de beugel. Maar dat deze claims zijn goedgekeurd, betekent volgens de Consumentenbond nog niet dat het nut heeft om vitamine D of kalium in te nemen. ''Het is beter om gevarieerd te eten met voldoende groenten en fruit.''

Sinds 2007 beoordeelt de EFSA gezondheidsclaims op hun wetenschappelijke bewijsvoering. De Europese Commissie neemt het advies van de toezichthouder vervolgens mee in de beslissing om de claims al dan niet wettelijk goed te keuren.