WASHINGTON - De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 5,9 procent gegroeid op jaarbasis.

Dat blijkt uit een tweede raming die het Amerikaanse ministerie van Handel vrijdag bekendmaakte. Bij een eerste raming in januari werd nog gerekend op een groei met 5,7 procent.

Het is de sterkste groei sinds de herfst van 2003. In het derde kwartaal groeide de Amerikaanse economie nog met 2,2 procent op jaarbasis. Daarvoor kromp de economie vier kwartalen op rij. Over heel 2009 ging de Amerikaanse economie met 2,4 procent achteruit. Dat is de sterkste krimp sinds 1946.

De opwaartse bijstelling was onder meer te danken aan de bedrijfsvoorraden, die minder snel daalden dan eerder gedacht en aan hogere investeringen in onder meer software.

Huizen

Minder goed nieuws kwam er uit de woningsector. De verkoop van bestaande woningen daalde in januari met 7,2 procent tot 5,05 miljoen in vergelijking met een maand eerder. Het is de tweede daling op rij, zo bleek uit cijfers van de Amerikaanse brancheorganisatie van makelaars.

Het cijfer valt zwaar tegen en duidt op een mogelijk nieuw verval van de Amerikaanse woningmarkt. Analisten gingen uit van een stijging van bijna 1 procent tot 5,5 miljoen verkochte woningen. De kredietcrisis, die in 2007 uitbrak, had zijn oorsprong in de Amerikaanse huizenmarkt.