REYKJAVIK - IJsland gelooft nog steeds in een oplossing van de Icesave-zaak. Premier Johanna Sigurdardottir zei dit vrijdag na het kabinetsberaad.

Volgens Sigurdardottir moet het nog voor het referendum van 6 maart mogelijk zijn om met Nederland en Groot-Brittannië overeenstemming te bereiken over het terugbetalen van de schulden van de failliete bank.

Donderdag ketste IJsland nieuwe voorstellen voor terugbetaling af. Onderhandelaars van Nederland en Groot-Brittannië waren in Londen samengekomen om te onderhandelen, maar dat leverde geen resultaat op.

Rentetarieven

In de laatste voorstellen van Nederland en Groot-Brittannië was sprake van lage variabele rentetarieven en een kwijtschelding van de schulden voor twee jaar. Dat zou IJsland uiteindelijk een voordeel opleveren van 450 miljoen euro.

Het eiland vindt echter dat zijn economie te zwaar getroffen wordt door de betalingsregeling die voorschrijft dat er aan Nederland en Groot-Brittannië samen 3,8 miljard euro moet worden terugbetaald. Dat bedrag leenden de twee landen uit, zodat IJsland gedupeerde spaarders van Icesave tegemoet kon komen.