LONDEN/REYKJAVIK - De regering van IJsland heeft vergeefs geprobeerd de Verenigde Staten over te halen het Noord-Atlantische land in bescherming te nemen tegen ''de koeionerende pestkoppen'' Groot-Brittannië en Nederland.

Dit berichtte vrijdag het Britse dagblad The Independent.

De krant citeert naar eigen zeggen uit een verslag van een bijeenkomst op 12 januari op het IJslandse ministerie van Buitenlandse Zaken in Reykjavik.

Daar vroegen topambtenaar Einar Gunnarsson en Kristjan Guy Burgess, adviseur van de IJslandse minister van Buitenlandse Zaken (Ossur Skarphedinsson), de Amerikaanse zaakgelastigde, Sam Watson, om hulp.

De VS zouden hun neutrale positie moeten opgeven, want IJsland werd volgens de twee IJslanders gekoeioneerd door twee veel sterkere partijen. Werkeloos toezien is daarbij ongepast voor de VS, meenden Gunnarsson en Guy Burgess.

Bedrag

Londen en Den Haag willen dat IJsland het bedrag terugbetaalt dat zij aan de spaarders hebben uitgekeerd nadat de IJslandse financiële instelling voor online sparen, Icesave, was omgevallen. Het parlement in Reykjavik heeft inmiddels beloofd circa 3,8 miljard euro uit te zullen keren.

Gunnarsson en Guy Burgess betoogden tegenover Watson dat IJsland dat redelijkerwijs niet kan opbrengen. Hun land zou volgend jaar bankroet gaan en dertig jaar terug in de tijd wordt gedrongen.