ATHENE - Griekenland heeft de uitgifte van een grote obligatielening die voor deze week op de rol stond, uitgesteld vanwege de turbulente markt na een algemene staking en een waarschuwing dat de kredietwaardigheid van het land mogelijk afgewaardeerd wordt.

Dat meldde zakenkrant The Wall Street Journal vrijdag.

''De nieuwe lening wordt algemeen gezien als een test voor de Griekse overheid om te tonen of ze geld uit de kapitaalmarkt kan halen en oude schulden kan wegwerken'', aldus de krant die mensen 'bekend met de situatie' citeert.

Volgens de zakenkrant wilde Griekenland een lening uitschrijven met een looptijd van tien jaar en wilde de regering tussen de 3 en 5 miljard euro ophalen. De overheid zou de plaatsing van de obligaties naar volgende week hebben uitgesteld.

Begrotingstekort

Griekenland is in de problemen gekomen door zijn torenhoge begrotingstekort. Dat bedraagt bijna 13 procent van het bruto binnenlands product, terwijl 3 procent de EU-limiet is. De EU heeft Griekenland gesommeerd het tekort in drie jaar terug te brengen tot het toegestane maximum.

Eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) bezoekt Athene volgende week om met de autoriteiten daar te praten.

De woordvoerder van Rehn onderstreepte vrijdag dat de Grieken tot dusver niet om financiële steun van de EU hebben gevraagd. De EU-leiders verklaarden eerder zo nodig bereid te zijn tot 'actie'.