DEN HAAG - Met ontslag bedreigde werknemers die door weinig scholing zwak staan op de arbeidsmarkt, moeten volgens demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) meer hulp krijgen.

Vaak hebben deze werknemers wel degelijk veel kennis door levens- en werkervaring, maar kunnen ze dat bij sollicitaties niet laten zien met diploma's.

Om bij een ontslag hun kansen op een nieuwe baan te vergroten zouden werkgevers deze kennis vaker moeten laten vastleggen in een erkend ervaringscertificaat (EVC).

De CDA-bewindsman zei vrijdag dat hij werkgevers meer wil verleiden te investeren in EVC's door de overheid ruimhartiger te laten zijn in de vergoeding van een deel van de kosten van het certificaat.

Vergoeding

In de aanpak van de economische crisis heeft het kabinet vorig jaar besloten om werkgevers een vergoeding te geven als zij proberen werknemers sneller van werk-naar-werk te begeleiden.

Maar volgens Donner wordt de subsidieregeling maar mondjesmaat benut, omdat die voor een beperkte groep medewerkers geldt.

Startkwalificatie

Nu krijgen werkgevers alleen een vergoeding als ze personeel zonder een zogeheten startkwalificatie, ofwel een diploma op het niveau van mbo-2, willen helpen.

Donner wil dat werkgevers ook subsidie krijgen voor ontslagen werknemers met een hogere opleiding, die geholpen zijn met een EVC.