HILVERSUM - Gemeenten betaalden hun rekeningen vorig jaar gemiddeld na vijftig dagen, maar dat is nog altijd langer dan de normale betalingstermijn van dertig dagen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de NOS. In 2008 duurde het gemiddeld 93 dagen voordat de rekening werd voldaan.

De onderzoekers zeggen dat de gemeenten sneller zijn gaan betalen om bedrijven in de crisistijd uit de financiële problemen te houden.

Ook worden gemeenten nu vaker gedwongen extra te betalen als ze te laat zijn, blijkt uit de rondgang van incassobureau Intrum Justitia.

Wachten

Vooral energie- en waterleidingbedrijven, uitgeverijen, uitzendbureaus en beveiligingsbedrijven moeten lang op hun centen wachten.

Uit het onderzoek blijkt ook dat rekeningen door de rijksoverheid beter worden betaald. Vooral Rijkswaterstaat en de politie betalen sneller.

Opheldering

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham heeft vrijdag direct opheldering gevraagd aan de demissionair ministers van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken.

Hij wees erop dat hij de regering enkele maanden geleden al heeft opgeroepen de trage gemeenten meer onder druk te zetten om op tijd te betalen.