Verkoop smartphones Palm valt zwaar tegen

SUNNYVALE - De verkoop van de smartphones van de Amerikaanse onderneming Palm is de afgelopen maanden zwaar tegengevallen. Het bedrijf liet donderdag weten dat de omzet ver onder de verwachtingen van analisten zal uitkomen.

Palm deed vorig jaar een nieuwe poging om een voorname positie op de smartphonemarkt te krijgen. Met de introductie van de Palm Pre en later de Palm Pixie moesten er geduchte concurrenten voor de iPhone en de Blackberry komen.

Topman Jon Rubinstein erkende donderdag echter dat consumenten de producten langzamer omarmen dan verwacht. Telecomaanbieders bestellen minder toestellen of schorten orders op.

Omzet

In het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2009/2010 zal de omzet van Palm tussen de 285 miljoen en 310 miljoen dollar bedragen. Analisten gingen uit van bijna 425 miljoen dollar.

Palm sluit het kwartaal eind deze maand af. Volgens het bedrijf zal de omzet in het gehele boekjaar ''duidelijk onder'' de voorspelling van 1,6 miljard tot 1,8 miljard dollar uitkomen.

De omzetwaarschuwing viel beleggers rauw op het dak. In de eerste handel op Wall Street daalde het aandeel Palm meer dan 20 procent.

Pionier

Palm was in het verleden een pionier op het gebied van elektronische zakagenda's. Doordat telefoons steeds meer geavanceerde functies kregen, verloor het bedrijf een belangrijk deel van zijn markt.

Palm ging in de aanval en investeerde fors in een nieuw besturingssysteem. Het bedrijf kreeg daarbij onder meer financiële hulp van een investeringsmaatschappij van U2-zanger Bono.

Tip de redactie