Japanse pers boos over behandeling Toyota

TOKIO - De Japanse pers heeft zich donderdag boos gemaakt over manier waarop leden van het Amerikaanse Congres het Japanse autoconcern Toyota hebben afgeschilderd.

Ze behandelen Toyota als een schurk, schreef de bestverkochte krant van Japan een dag nadat Toyota-topman Akio Toyoda felle kritiek over zich heen had gekregen van een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Japan werd donderdag wakker met tv-beelden waarop was te zien hoe Amerikaanse politici Toyoda soms met stemverheffing en priemende vingers aan de tand voelden over de hun inziens trage wijze waarop Toyota op klachten van klanten had gereageerd.

Aframmeling

Het dagblad Yomiuri noemde de hoorzitting in het Huis een ''aframmeling van Toyota'', die door Washington was georganiseerd met het oog op tussentijdse verkiezingen om de aandacht van het publiek af te wenden van binnenlandse problemen als de hoge werkloosheid.

''Toyota wordt als een schurk behandeld doordat Amerikaanse tv-zenders bij herhaling de verklaring van een vrouw uitzenden, die in het Congres in tranen haar angstige ervaringen met haar Lexus uit de doeken doet, die plotseling harder begon te rijden'', schrijft de krant.

NUwerk

Tip de redactie