Woede over stakingsbrekers bij schoonmaak NS

UTRECHT - PvdA en SP hebben woedend gereageerd op de mogelijke inzet van stakingsbrekers door de Nederlandse Spoorwegen (NS) bij de acties van schoonmakers.

Tweede Kamerlid Sadet Karabulut van de SP en haar PvdA-collega Hans Spekman willen opheldering van de demissionaire ministers Camiel Eurlings (Verkeer) en Piet Hein Donner (Sociale Zaken).

Bestuurder Ron Meyer van FNV Bondgenoten heeft al gedreigd juridische stappen te ondernemen tegen de NS, omdat het breken van een staking door het inzetten van ander personeel niet mag.

''Dat heet staking breken en dat mag niet. We kunnen juridische stappen nemen of de medewerkers van NedTtrain oproepen om solidair te zijn.'' Volgens Meyer is de NS wel degelijk partij in het geheel. ''Zij zijn de grootste opdrachtgever en betalen een te lage prijs.''

Fout

PvdA'er Spekman noemt de inzet van ander personeel om de treinen schoon te houden tijdens de acties ''echt heel fout en het hoort zeker niet bij een bedrijf, waar de overheid een hele dikke vinger in de pap heeft''. Karabulut stelt dat ''de NS als semipubliek bedrijf'' niet het slechte voorbeeld mag geven.

De NS liet donderdag weten te bekijken of ze andere mensen kunnen inzetten voor de schoonmaakwerkzaamheden, mogelijk eigen mensen. ''Het begint zichtbaar te worden'', aldus de woordvoerster. En schone stations en treinen horen bij een goede service, stelt de NS. ''We zien nu vuil op de stations, dat is niet acceptabel.'' In de treinen stapelen de gratis krantjes zich op.

Te vies

''Dat je enig ongemak hebt, daar kan je niet omheen. Maar het kan niet zo zijn dat we treinen uit de dienstregeling moeten halen omdat ze te vies zijn.'' De NS benadrukt dat ze geen partij zijn in de onderhandelingen. ''Maar we hopen wel dat ze tot constructief overleg komen'', aldus de NS.

De schoonmakers zijn verwikkeld in een cao-conflict met hun werkgevers. Ze legden al af en toe op bepaalde locaties het werk neer, de acties lijken zich uit te breiden.

NUwerk

Tip de redactie