Aantal werklozen Duitsland licht gestegen

NEURENBERG - Het aantal werklozen in Duitsland is in februari licht gestegen, terwijl het percentage werklozen van de beroepsbevolking gelijk bleef. Dat heeft het Duitse federale arbeidsbureau donderdag bekendgemaakt.

Het aantal werklozen steeg ten opzichte van januari met 26.000 tot 3,643 miljoen. Het cijfer is niet gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. Het werkloosheidspercentage was 8,2 procent.

Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden was de toename van het aantal mensen zonder werk nog geringer, zevenduizend, terwijl analisten rekenden op een stijging met 19.000.

Werktijdverkorting

Volgens marktkenners is de beperkte stijging vooral te danken aan een brede inzet van werktijdverkorting. Zij vrezen echter voor een flinke toename van de werkloosheid als die steunmaatregel binnenkort wegvalt.

''De inzet van werktijdverkorting heeft een stijging van het aantal werklozen afgeremd. Je kunt echter niet negeren dat alle maatregelen die gericht zijn op het behoud van werk significante inkomstendalingen met zich meebrengen'', aldus een econoom van de bank WestLB. ''Er is weinig verschil tussen de inkomsten uit verkorte werkdagen en de hoogte van een uitkering. Wat betreft consumentenbestedingen helpen de maatregelen nauwelijks.''

Volgens een econoom van de Duitse Postbank is het huidige economische herstel niet krachtig genoeg om te zorgen voor banengroei. ''We zullen een aanzienlijke stijging van de werkloosheid zien in de komende maanden.''

NUwerk

Tip de redactie