EIB leende recordbedrag in 2009

BRUSSEL - De Europese Investeringsbank (EIB) heeft vorig jaar voor een recordbedrag van 79 miljard euro aan leningen verstrekt. Dat was 37 procent meer dan in 2008.

Dat blijkt uit cijfers die president Philippe Maystadt van de EIB donderdag heeft gepresenteerd. Volgens hem hangt de toename samen met de moeilijke economische omstandigheden. ''We hebben duidelijk laten zien dat we een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de Europese economie'', aldus de Belg.

De EIB, die goedkope lange termijnleningen verleent voor projecten die passen in het EU-beleid, stak in 2009 13 miljard in kredieten aan banken voor het midden- en kleinbedrijf. Verder investeerde ze fors in de strijd tegen de klimaatverandering en in projecten nieuwe lidstaten.

Leningen

Dit jaar zal de EIB naar verwachting voor circa 75 miljard euro aan leningen verstrekken, zei Maystadt.

In Nederland investeerde de EIB in 2009 1,8 miljard euro. Het geld ging naar veertien projecten op het gebied van energie, water transport en onderzoek. Het ging onder meer om nieuwe stroomkabel tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland en om een uitbreiding van het aardgasnetwerk.

In de periode 2005 tot 2009 stak de EIB in totaal ruim 5 miljard in projecten in Nederland.

Tip de redactie