Triodos ziet flinke klantengroei

AMSTERDAM - De duurzame bank Triodos heeft zijn klantenbestand vorig jaar met 50.000 klanten zien groeien naar 242.000 in totaal. Dat berichtte de bank uit Zeist donderdag bij de bekendmaking van zijn jaarresultaten.

Klanten en investeerders vertrouwden vorig jaar 4,9 miljard euro toe aan de bank, een toename van 30 procent vergeleken met 2008.

De winst was met 9,5 miljoen euro zes procent lager dan vorig jaar (10,1 miljoen euro). Dit kwam volgens Triodos door een voorziening van 2,6 miljoen euro die de bank moest treffen door het faillissement van DSB Bank.

Nederlandse banken draaien in het kader van het deposito garantiestelsel samen op voor de verloren tegoeden bij een bankroet.

Energie

Directeur Peter Blom ziet duurzame energie als een belangrijke groeimarkt. Eind 2009 financierde zijn bank meer dan 275 duurzame energieprojecten in Europa: 175 windenergieprojecten, 85 zonne-energiecentrales en tientallen kleinschalige biomassa- en waterkrachtprojecten.

Bij elkaar zijn deze projecten volgens Triodos goed voor 950 Megawatt. Zij produceren met 2,25 miljard Kilowattuur per jaar het energieverbruik van 630.000 huishoudens.

Focus

Blom: “De focus van politiek en media is nu volledig gericht op de financiële crisis, maar we hebben ook een klimaatscrisis op te lossen en een armoedevraagstuk dat we het hoofd moeten bieden. Door een speerpunt te maken van de ontwikkeling van duurzame energie kun je verschillende vraagstukken tegelijk aanpakken."

Banken spelen volgens hem bij deze transitie 'een cruciale rol' en kunnen de omslag naar duurzaamheid aanjagen.

NUwerk

Tip de redactie