Werkgevers vrezen verlofregeling EU

AMSTERDAM - Werkgevers in Nederland vrezen 180 miljoen aan extra loonkosten wanneer het EU-voorstel voor 20 weken zwangerschapsverlof wordt doorgevoerd. De commissie vrouwenrechten van het Europees Parlement stemde gisteren voor een verhoging van de minimumnorm van 14 naar 20 weken.

Dat meldt het Financieele Dagblad woensdag. Mannen krijgen met de nieuwe regeling twee weken betaald vaderverlof. In Nederland is dat op dit moment maar twee dagen.

Secretaris sociale zaken bij VNO-NCW Loes van Embden zegt in de krant onthutst te zijn over de regeling. “De enorme stijging van  loonkosten in tijden van crisis is onacceptabel”, aldus van Embden.

Politiek

GroenLinks is blij met de ontwikkeling. “Het Europees Parlement laat met deze stemming zien dat de schamele twee dagen verlof die vaders momenteel in Nederland krijgen niet meer van deze tijd zijn. De twee weken betaald verlof die het parlement voorstelt geven ouders de mogelijkheid om de ouderwetse rolverdeling te doorbreken en vanaf de geboorte samen de zorg voor hun kind in te delen”, aldus de partij op hun website.

Europese christendemocraten, waaronder leden van het CDA, stemden tegen de regeling.

EU

EU-lidstaten Nederland en Groot-Brittannië zijn geen voorstanders. Vorige week stemde de Tweede Kamer nog tegen een voorstel van GroenLinks over vaderschapsverlof. De Europese Commissie heeft een verlenging van zwangerschapsverlof naar 18 weken voorgesteld en stemde tegen het voorstel voor vaderschapsverlof. Het voltallige Europees parlement moet zich nog uitspreken over de regeling.

NUwerk

Tip de redactie