'Grootste daling wereldhandel sinds 1945'

BRUSSEL - De wereldhandel is vorig jaar door de economische crisis met 12 procent teruggelopen. Dat is de grootste daling sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft topman Pascal Lamy van de Wereldhandelsorganisatie WTO woensdag in Brussel gezegd.

In december ging de WTO er nog van uit dat de wereldhandel in 2009 met 10 procent zou zijn teruggelopen.

De ongekende terugval maakt het ''economisch noodzakelijk'' de internationale handelsbesprekingen, die in het slop zitten, af te ronden, meent Lamy. Hij doelde daarmee op het zogeheten Doha-overleg dat in 2001 begon.

Subsidies

Het streven is om handelsbelemmeringen voor arme landen weg te nemen door te snijden in landbouwsubsidies en invoerheffingen voor industriƫle producten te verlagen.

Er zijn herhaaldelijk deadlines gesteld voor het afronden van dat overleg, maar die zijn even zo vaak niet gehaald. Dat komt onder meer door meningsverschillen over de mate waarin de Verenigde Staten en de Europese Unie de steun aan hun boeren zouden moeten terugbrengen.

Overeenkomst

Maar ook kunnen de deelnemers het niet eens worden over de vraag in welke mate ontwikkelingslanden als India en China de handelstarieven moeten verlagen.

Tip de redactie