Scherpe daling consumentenvertrouwen VS

NEW YORK - Het vertrouwen van de Amerikaanse consument in de economie is deze maand scherp gedaald. Consumenten maken zich zorgen over de arbeidsmarkt en hun inkomensontwikkeling. Dit bleek dinsdag uit de vertrouwensindex van onderzoeksbureau Conference Board.

De index daalde van een opwaarts bijgestelde 56,5 punten in januari naar 46 punten in februari. Dit was flink minder dan de verwachting van analisten gepolst door Reuters. Zij rekenden op een stand van 55 punten. De index staat nu op het laagste niveau sinds april vorig jaar, toen de Amerikaanse economie nog midden in de recessie zat.

Analist James Knightley van ING wijst erop dat de index van Conference Board een ander beeld laat zien dan de vertrouwensindex van de universiteit van Michigan. Die daalde eerder deze maand slechts licht.

''De cijfers zijn een slecht teken voor de consumentenuitgaven, die recent verbetering lieten zien. Het wijst er ook op dat de verbetering van de huizencijfers minder houdbaar is dan gedacht'', aldus Knightley.

Tip de redactie