Duitse ondernemers onverwacht somberder

MUNCHEN - Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in februari onverwacht afgenomen. De index die het vertrouwen meet, daalde van 95,8 punten in januari naar 95,2 punten. Dat maakte het toonaangevende onderzoeksinstituut Ifo dinsdag bekend.

De Ifo-index valt lager uit dan verwacht. Analisten gingen uit van een stand van 96,1 punten. In januari ging de Ifo-index nog voor de tiende maand op rij omhoog.

Toen bereikte de graadmeter het hoogste niveau sinds de zomer van 2008. Het instituut baseert de graadmeter op gegevens van ongeveer zevenduizend bedrijven.

Winterweer

De teruggang komt vooral door de Duitse detailhandel, die veel last had van het winterweer. Ook de bouwsector had het moeilijk door de sneeuwval en de lage temperaturen. ''De economische ontwikkeling zal naar verwachting na de winter weer doorzetten'', aldus Ifo-president Hans-Werner Sinn.

De Duitse industrie deed het wel naar behoren. Ook de export, de motor van de Duitse economie, steeg in februari.

De Duitse economie, de grootste van Europa, kromp vorig jaar met 5 procent. Dat was de sterkste krimp sinds de Tweede Wereldoorlog. Voor dit jaar rekent de Duitse overheid op een groei met 1,4 procent.

Tip de redactie