Demonstranten blokkeren Griekse aandelenbeurs

AMSTERDAM - De Griekse aandelenbeurs ATHEX is geblokkeerd door zo’n 200 vakbondsleden die protesteren tegen de aangekondigde bezuinigingsmaatregelen van de overheid. De handel gaat later van start vanaf een alternatieve locatie, zo melden diverse buitenlandse media.

De demonstratie is georganiseerd door de communistische partij. De actievoerders beletten werknemers van ATHEX het gebouw te betreden en hebben spandoeken bij zich, waarop teksten staan als: ‘laat de rijken de crisis betalen’.

Volgens de leden van vakbond PAME zien de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationale Monetaire Fonds (IMF) op deze manier "waar het geld zich bevindt".

De politie onderneemt geen pogingen de blokkade te doorbreken.

Staking

De blokkade gaat vooraf aan een algemene staking die voor woensdag op het programma staat. Vakbonden willen het openbaar vervoer platleggen en vliegtuigen aan de grond houden. De Europese federatie van vakbonden ETUC staat volledig achter de algemene staking in Griekenland, zo bericht de organisatie.

De Griekse regering heeft strenge bezuinigingsmaatregelen aangekondigd. De overheid gaat onder meer het pensioensysteem wijzigen en ambtenaren korten op hun salaris.

Begrotingstekort

De maatregelen moeten het begrotingstekort van het land terugbrengen van ongeveer 13 procent van het bruto binnenlands product tot zo’n drie procent in 2012.

De staatsschuld komt dit jaar naar verwachting boven de 290 miljard euro uit.

NUwerk

Tip de redactie