Ondernemers iets optimistischer

DEN HAAG - Ondernemers in de industrie zijn deze maand iets minder somber gestemd dan in de maand januari. Het producentenvertrouwen ging van min 8,3 naar min 6,9. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Volgens het CBS is de toename in het vertrouwen vooral toe te schrijven aan een verbeterd oordeel over de orderpositie. In de loop van 2009 verbeterde het producentenvertrouwen sterk. ''Maar het herstel haperde in de laatste maanden'', aldus het CBS.

Het producentenvertrouwen wordt gemeten aan de hand van drie criteria: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product.

Voorraden

De ondernemers waren alleen minder positief over de voorraden. Over de werkgelegenheid binnen de sector bleven zij negatief. Het is nog steeds zo dat de meerderheid van de zakenlui verwacht dat de personeelssterkte in de komende drie maanden zal afnemen.

Ondernemers in de zakelijke dienstverlening zijn ook iets optimistischer gestemd. Het aantal ondernemers dat verwacht dat de omzet in de komende drie maanden zal stijgen, is in februari groter dan het aantal ondernemers dat een afname voorziet.

De zakelijke dienstverleners waren ook positiever over de omzetontwikkeling in de voorbije drie maanden. Voor het eerst in meer dan een jaar tijd gaven zij aan dat de omzet is toegenomen.

NUwerk

Tip de redactie