T-Mobile start betaalde navigatiedienst

AMSTERDAM - T-Mobile start begin maart in Nederland met een navigatiedienst via 3G. De dienst is echter niet gratis, zoals bij Nokia en Google.

Het programma gaat begin maart live in Nederland, zo bericht de website iPhoneclub.nl naar aanleiding van een interview met een algemeen directeur Bart Weijermars.

Opzoeken van bezienswaardigheden in de buurt kan via een tabblad op pda.t-mobile.nl. Die locatiedienst is gratis en blijft dat ook. De navigatiedienst kost wel geld: 1,95 euro per dag of 5,95 euro per maand. Afrekenen gebeurt via de maandelijkse telefoonrekening.

Materiaal

Het kaartmateriaal staat op de servers van T-Mobile en is niet op te slaan op het toestel. Daardoor kunnen de datakosten bij gebruik in het buitenland hoog oplopen. Voor de navigatie gebruikt T-Mobile een applicatie die momenteel werkt op circa vijftig toestellen.

De locatiedienst werkt op 200 verschillende mobieltjes. Britten, Duitsers en Oostenrijkers kunnen al sinds eind vorig jaar van de locatie- en navigatiediensten gebruikmaken.

KPN

Concurrent KPN heeft overigens al langer een eigen navigatiedienst, KPNOpWeg, die 7,50 euro per maand kost. Nokia heeft het gebruik van zijn Ovi Maps-navigatie vorige maand gratis gemaakt.

Daarmee volgt het Finse bedrijf het voorbeeld van Google dat sinds oktober gratis navigatie aanbiedt op smartphones met zijn besturingssysteem Android. Dat stemgestuurde Google Navigation is echter nog niet beschikbaar in Nederland.

NUwerk

Tip de redactie