EU-wet tart webwinkels

AMSTERDAM - Leveranciers mogen weigeren te verkopen aan webwinkels zonder fysieke winkel, aldus de Europese Commissie in een conceptvoorstel. eBay en Amazon schreeuwen moord en brand.

De nieuwe wetgeving van de Europese Commissie zou betekenen dat fabrikanten van webwinkels kunnen eisen dat zij een fysieke winkel ('brick-and-mortar') hebben. De maatregel is bedoeld om winkelhouders te beschermen tegen concurrenten die online dezelfde producten verkopen voor lagere prijzen. Persbureau Reuters kreeg inzage in de concepttekst van de Europese richtlijn.

Kosten

Pure internetspelers ('free riders') maken geen kosten aan huisvesting en winkelpersoneel, en kunnen zo lagere prijzen hanteren. Maar, zo luidt het argument van de merkenhouders en de Europese Commissie: ze investeren door hun fysieke afwezigheid veel minder in het merk.

"De bedoeling van de brick-and-mortar-provisie is om retailers te helpen investeren in winkels met luxeprodukten", zegt een jurist die de merkenhouders vertegenwoordigt tegen Reuters. Het wetsvoorstel heeft echter een bredere impact.

Ramp

De regeling is een ramp voor e-commerce in Europa, stelt eBay-jurist Tod Cohen. En dat net terwijl het internetwinkelen in de lift zit. "Wie aan prijsdiscriminatie doet, heeft er een mogelijkheid bijgekregen." eBay verwacht dat de nieuwe richtlijn funest is voor kleine retailers.

Talloze ondernemers gebruiken de Amerikaanse veilingsite om merkproducten - echt, tweedehands en nep - te verkopen. Door de handel in nepproducten moest eBay in 2008 na een rechtszaak 40 miljoen euro betalen aan modehuis Louis Vuitton.

Amazon

Ook Amazon trekt van leer tegen het 'protectionistische' voorstel van de EC. Het laat weinig heel van de plannen in een opiniestuk in de Wall Street Journal. De 'bricks-and-mortar'-regel leidt tot minder keuze voor consumenten, minder prijstransparantie en hogere prijzen door minder concurrentie, stelt de internetgigant.

De 'bricks-and-mortar'-regel is onderdeel van een uitgebreide hervorming van de e-commerce-regels in de Europese Unie. De huidige regels voor lopen in mei 2010 af. Dan moet er een nieuwe richtlijn zijn.

eBay is in juli 2009 al een petitie begonnen waarin het klanten vraagt zich uit te spreken tegen de het belemmeren van online handel door de Europese Commissie. Uiteindelijk zijn daarmee 750.000 handtekeningen vergaard, die zijn overhandigd aan het Europees Parlement.

NUwerk

Tip de redactie