Curatoren wijzen DSB-actie Hypotheekleed af

BILTHOVEN - De curatoren van DSB Bank hebben afwijzend gereageerd op de collectieve actie die Stichting Hypotheekleed is gestart om schade te verhalen voor klanten van de bank. Ze blijven erbij dat klachten alleen individueel kunnen worden behandeld. Dit heeft voorzitter Pieter Lakeman van Hypotheekleed maandag laten weten.

Lakeman wil nu de curatoren binnen een maand gaan dagvaarden. Eind vorige maand maakte hij bekend dat DSB-klanten gezamenlijk een schade van 2,8 miljard euro hebben geleden. Stichting Hypotheekleed wil via een collectieve actie recht halen voor de gedupeerden.

DSB Bank ging in oktober vorig jaar failliet. Na het faillissement liet Lakeman al weten een collectieve claim bij DSB Bank en toezichthouder De Nederlandsche Bank te willen neerleggen. De klanten van de bank van Dirk Scheringa zouden zijn gelokt met lage rentes, waarna zij werden opgezadeld met koopsompolissen, die DSB Bank hoge winsten opleverden.

De curatoren stellen in reactie op de claim van Hypotheekleed dat zij tot dusver 3200 klachten van DSB-klanten hebben ontvangen. Voor eind mei willen zij die inhoudelijk hebben beantwoord.

De curatoren vrezen dat een collectieve actie voor vertraging zorgt bij de afhandeling van de individuele klachten, omdat zij tijd hieraan zullen moeten besteden. Mogelijk benadeelt Hypotheekleed daarmee eigen donateurs, zo schrijven ze. Lakeman noemt dit argument ,,enigszins lachwekkend'', gezien het budget dat de curatoren ter beschikking staat voor de afwikkeling van het faillissement.

Hypotheekleed blijft naar eigen zeggen openstaan voor overleg, maar gaat tegelijkertijd verder met juridische procedures. De stichting helpt gedupeerden met voorstellen voor verrekening van hun schade met hypotheken of consumptieve leningen die zij bij DSB Bank hebben afgesloten. Voorbeeldbrieven bestemd voor de curatoren worden online gezet.

NUwerk

Tip de redactie