De videoserie Spark Africa kijkt wekelijks naar de nieuwste zakelijke ontwikkelingen en innovatieve bedrijven op het Afrikaanse continent. In de deze aflevering: Commercieel, en toch betaalbaar onderwijs in Nairobi.

Spark Africa is een initiatief van mediabureau Africa Interactive

Meer dan 2 miljoen mensen in de Keniaanse hoofdstad Nairobi woont in sloppenwijken. De overheidsscholen zijn daar vaak van slechte kwaliteit en de privéscholen zijn voor de meeste Kenianen onbetaalbaar. De Amerikaan Jay Kimmelman bedacht in 2008 een manier om kwaliteitsonderwijs aan te bieden tegen een lage prijs.

Het businessmodel van Bridge International Academies is gebaseerd op de maandelijkse bijdrage van de ouders. De school is relatief goedkoop. Uit onderzoek blijkt dat 90 procent van de ouders in de sloppenwijken de maandelijkse fee van 2,80 euro die Bridge vraagt, kan betalen. Andere scholen in de buurt zijn vele malen duurder.

Bekijk de video:

Momenteel heeft Bridge zeven scholen in Nairobi waar in totaal zo’n 850 kinderen les krijgen volgens het Keniaanse curriculum. Volgens de Bridge verschilt men van andere scholen doordat de leraren zelf extra trainingen krijgen en leerlingen individueler worden begeleid.

Het gaat bij Bridge om ‘social entrepeneurship’. De school is commercieel omdat men gelooft dat dit duurzamer is dan de afhankelijkheid van subsidies. Private investeerders en ontwikkelingsorganisaties hebben geld in het bedrijf gestopt, met als doel om dit decennium 1 miljoen kinderen in Afrika van onderwijs te voorzien.

Bekijk ook alle andere afleveringen in deze serie