Piloten Lufthansa staken

FRANKFURT - Tienduizenden passagiers van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa vliegen maandag niet, met vertraging of met een andere aanbieder. Piloten van Lufthansa zijn om middernacht in staking gegaan.

Lufthansa schat dat op de eerste stakingsdag circa achthonderd vluchten zullen uitvallen. De pilotenvakbond VC heeft circa vierduizend piloten opgeroepen het werk neer te leggen.

De piloten willen een beter salaris en strijden bovendien tegen een inkrimping van het personeelsbestand met 4500 personen. De vakbond wil blijven staken tot en met donderdag. Als dat gebeurt, zal de staking uitgroeien tot de grootste in de Duitse luchtvaartgeschiedenis.

Annulering

Het bedrijf annuleerde vrijdag uit voorzorg al twee derde van de vluchten die in de stakingsperiode zouden vertrekken. Gedupeerde reizigers kunnen hun vliegtickets kosteloos annuleren of omboeken, meldde Lufthansa.

De vliegmaatschappij schatte dat het conflict met de piloten het bedrijf een strop zal bezorgen van 25 miljoen euro per dag.

Dochters

Niet alleen bij Lufthansa wordt het werk neergelegd, ook bij de dochters Germanwings en Lufthansa Cargo gebeurt dit. Een bemiddelingspoging van minister van Verkeer Peter Ramsauer liep zondag op niets uit.

De Duitse spoorwegen zetten voor gedupeerde Lufthansapassagiers tussen Keulen en Berlijn, tussen Berlijn en Hamburg en tussen München en Hamburg extra treinen in.

Mensen die een ticket van Lufthansa hebben, kunnen het treinkaartje bij de luchtvaartmaatschappij declareren.

NUwerk

Tip de redactie