'Eurozone moet front vormen'

AMSTERDAM - Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de eurogroep waarschuwt Europa voor het verder uiteengroeien van de eurozone. Dat schrijft Reuters zaterdag.

De Luxemburgse premier Juncker, die de groep van eurolanden leidt, acht de kans klein dat de eurozone daadwerkelijk uiteen zal vallen, maar ziet wel een risico. “We moeten ervoor zorgen dat de kloof tussen de verschillende groepen niet nog groter wordt. Een zone met dezelfde munt kan niet blijven bestaan wanneer er zoveel verschillen zijn tussen de economieën.”

Volgens Juncker was het de verantwoordelijkheid van de Griekse regering om hun financiën op orde te houden. Toch gelooft hij wel dat de EU bereid zal zijn Griekenland te helpen. “Als de Griekse regering alles gedaan heeft, zullen de EU-bondgenoten bijspringen.”

Faillissement

Juncker vindt het geen goed idee het Verdrag van Maastricht aan te vullen met de mogelijkheid een EU-lid te verwijderen uit de Unie wanneer het land failliet gaat. “We moeten proberen te voorkomen dat landen failliet gaan, dat is een beter signaal naar financiële markten.”

Zie ook: dossier Eurocrisis

Tip de redactie