RIJSWIJK - Thieme GrafiMedia gaat maandag faillissement aanvragen voor vijf van de 41 bedrijven waaruit het bestaat. Dat heeft een woordvoerster van het concern bekendgemaakt in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Ruim 200 werknemers verliezen hun baan. Bij Thieme GrafiMedia werken ongeveer 1250 mensen.

Het gaat om de bedrijven Den Haag media groep, Thieme Amsterdam, Thieme Rotatie Nieuw Vennep, De Ploeg communicatie en Drukkerij Groen. Daarnaast heeft Thieme GrafiMedia besloten vier bedrijven in Groningen, Valkenswaard, Deventer en Amsterdam te verkopen.

De medewerkers van de getroffen bedrijven zijn inmiddels op de hoogte gebracht. Ook de vakbonden zijn ingelicht.

Noodzaak

Scheidend algemeen directeur Mark van der Kallen verwacht dat tientallen medewerkers bij andere Thieme-bedrijven kunnen blijven werken. Hij spreekt van ''een pijnlijke beslissing'' die noodzakelijk is ''om de gezonde kern van het bedrijf een goede toekomst te geven''.

De Rijswijkse zakenman Van der Kallen geniet enige bekendheid omdat hij miljoenen investeerde in voetbalclub ADO Den Haag om deze club voor een faillissement te behoeden. Hij treedt maandag terug en wordt opvolgd door Herman Hovestad.

Volgens een woordvoerder van de club zijn er geen gevolgen voor ADO omdat Van der Kallen zich als privé-persoon slechts met eigen kapitaal inkocht.

Thieme GrafiMedia is een van de grootste spelers op de Nederlandse grafimediamarkt. Het concern heeft een jaaromzet van ongeveer 200 miljoen euro.