Donderdag hoorde ik op BNR onze premier Balkenende zeggen dat hij ‘wat inflatie zag in de vele Europese ontmoetingen van de laatste tijd'. Hij vond het dus allemaal teveel worden.

Door Cees Smit | Today's Beheer, in samenwerking met Belegger.nl

Maar een bijeenkomst over Griekenland met zijn problemen lijkt me gezien de impact van de gebeurtenissen en de gevolgen voor de euro helemaal geen luxe. We zouden hier desnoods maanden over moeten vergaderen om dit probleem op te lossen.Ook hoorde ik onze minister van financiën, Wouter Bos, later op de dag zeggen dat hij niet solidair wilde zijn met de Grieken. Het was immers hun probleem. Los van het feit dat dit probleem ons misschien niet direct raakt, deze man is toch van de PvdA. En dat is toch juist een club die voor solidariteit staat, of heb ik het allemaal even gemist?Euro

En als we Griekenland laten stikken, wat dan? Uit de euro kunnen ze niet gezet worden, en voor zover ik heb begrepen kan helemaal niemand dat meer. Helemaal al niet omdat we nog wachten op rectificaties van bepaalde verdragen (Lissabon). Kortom het wordt tijd voor een paardenmiddel.Ik denk dat we dus gewoon SpykerSaab-baas Victor Muller moeten vragen om eerst president van IJsland te worden, en hem vervolgens met IJslandse obligaties een bod laten doen op Griekenland.

Dit moet geen probleem voor Muller zijn. Hij hoeft maar een paar weken vakantie op te nemen, en verder is het een kwestie van een deel van zijn productie naar IJsland te brengen. In ruil daarvoor krijgt hij weer de hele bevolking achter zich. Kortom: dat moet lukken!Winst

Maar wat is iedereen toch kortzichtig over de euro. Als ik de Nederlandse staat was zou ik de Grieken het geld juist wel geven. Als land maak je een leuke spread op het geld: je leent op 2 en zet het uit op bijvoorbeeld 6 procent. Dat is gratis vier procent winst. 

Daar komt nog eens bij dat geld lenen aan Griekenland minder gevaarlijk is dan aan banken zoals ABN Amro.

Het geeft ook weer rust op de financiële markten en dat is ook veel waard gezien de economische effecten hiervan. En omdat er toch geen verschil zit tussen een Griekse euro en een Nederlandse euro….Amerika

Waar ik overigens ook gek van aan het worden ben, zijn Amerikanen die redelijk hypocriet zijn. Als FireStone enige tijd geleden slechte banden verkoopt die spontaan onder je auto vandaan knallen wordt het nieuws hierover in de doofpot gestopt. 

Maar als een Japanner een partij auto’s terugroept zie je de hele week en in alle media zielige Amerikanen die een dierbare verloren hebben of het met een nekbrace om ‘maar net’ gered hebben.

Jaren geleden waren er grote problemen bij Ford met de benzinetank en niemand hoorde ervan. Het kan dus ook zo zijn dat het nieuws soms wel heel erg goed uitkomt voor de Amerikaanse automobielindustrie.

Ook het nieuws over Griekenland is aan de overkant van de oceaan ontvangen als een leuke bliksemafleider voor de problemen in eigen land.


Cees Smit is een ervaren vermogensbeheerder die al meer dan 23 jaar in het effectenvak werkzaam is. Hij is algemeen directeur van de Today’s Beheer bv en Today's Brokers. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel.