'Online winkels snakken naar mobiel betalen'

AMSTERDAM - De techniek is er, winkeliers vragen erom, maar mobiel betalen wacht nog steeds op een gedeeld platform. Dat lijkt de voorlopige tussenstand bij bedrijven als Apple, Logica en Bol.com die mobiele betalingen willen introduceren.

Deze week hielden Europese betalingsverkeerspecialisten, banken, telecombedrijven en dienstverleners die zich hebben verenigd in het 'Mobey Forum', hun kwartaaloverleg over mobiel betalen in Amstelveen. "Je moet met alle betrokken partijen samenwerken om mobiel betalingsverkeer van de grond te krijgen", zegt innovatiedirecteur Gerben Mak van Logica.

Hoewel de overleggen van Mobey Forum vertrouwelijk zijn, wil hij wel kwijt dat het initiatief momenteel niet bij de financiële wereld ligt. "De banken hadden de afgelopen tijd wel wat anders aan hun hoofd."

Nokia

Met partijen als Nokia wordt nu gepoogd om mobiel betalen te stroomlijnen. Waar komt de chip, bijvoorbeeld: Op de telefoon, of op de simkaart? "Daar zijn we nog niet over uit", laat Mak weten. Hoe dan ook, meent hij, de bankpas verhuist binnen afzienbare tijd naar de mobiel.

Volgens Mak zijn de belangrijkste wegbereiders van mobiel betalen de OV-chipkaart en de App Store van Apple. "De OV-chip gaat mensen laten wennen aan contactloos betalen", aldus Mak. Dat maakt de integratie van een betaalchip op je mobiel makkelijker.

Ook Apple sprak op het Mobey Forum. Het Amerikaanse computerbedrijf toont met zijn App Store volgens Mak aan dat mensen bereid zijn te betalen mits een dienst eenvoudig is en aantrekkelijke diensten levert.

Voordelen

Mobiel betalen kent op zichzelf niet al te veel voordelen ten opzichte van de gangbare pinpas, erkent Mak. De toegevoegde waarde zit volgens hem in het integreren van verschillende diensten. Zoals het met een telefoon zoeken naar een parkeerplaats en hier vervolgens ook mee afrekenen.

Met de groei van het aantal schermen om ons heen (pc's en laptops, smartphones, e-readers) liet online winkel Bol.com tijdens het forum weten dat de tijd rijp is voor een mobiel betaalplatform.

Mak: "Mobieltjes, tablets, tv's; het zijn allemaal kanalen waar mensen informatie tot zich nemen, maar waarvoor nog geen betaalmodel is ontwikkeld."

NUwerk

Tip de redactie