ATHENE - De Griekse economie is afgelopen jaar dieper weggezakt dan verwacht. De economische activiteit kromp in de laatste drie maanden met 0,8 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, zo bleek vrijdag uit eerste officiële schattingen.

Daarmee ging de economie forser achteruit dan analisten hadden voorspeld. Zij hielden in doorsnee rekening met een krimp van 0,5 procent. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2008 werd de Griekse economie 2,6 procent kleiner.

Uit de nieuwe cijfers van het Griekse statistiekbureau bleek bovendien dat de economie in de eerste drie kwartalen van 2009 aanmerkelijk sterker kromp dan eerder werd gemeld. Zo ging de economie in het derde kwartaal met 2,5 procent achteruit ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2008, in plaats van de eerder gemelde daling van 1,7 procent.

In het tweede kwartaal werd de economie 1,9 procent kleiner op jaarbasis, in plaats van 1,2 procent. In het eerste kwartaal was de krimp niet 0,5 procent, zoals eerder gemeld, maar 1 procent.