Tablet-manie begint los te komen

AMSTERDAM - De iPad zorgt, nog voordat het apparaat in de winkels ligt, voor beweging bij andere technologieproducenten. Ontstaat er een nieuwe markt?

Het Koreaanse LG kondigde vrijdag aan dat het bedrijf 'mogelijk in april' een vergelijkbare tablet op de markt zal brengen. Dat verklaarde LG-topman Peter Kim tegenover Emirates Business.

Eerder deze week doken geruchten op over ASUS, dat van plan zou zijn om een eigen tablet te lanceren. Het bedrijf wil 'een nieuwe Apple' worden, maar dan op basis van open source-software, zei directeur Jonney Shih volgens Digitimes.com. Het bedrijf heeft voor juni een 'killer product' in de planning, maar wil nog niet bevestigen of dit een tablet betreft.

Amazon

Ondertussen voelt ook Amazon, de maker van de e-reader Kindle, de druk om met een antwoord te komen op de iPad. De huidige Kindle heeft een zwart-witscherm, en ontbeert daarnaast software zoals een volwaardige webbrowser en e-mailprogramma.

Vorige week werd bekend dat Amazon Touchco heeft gekocht, een bedrijf dat zich specialiseert in aanraakschermen. Ook bleek dat Amazon op zoek is naar 50 hardware-ontwerpers, wat de geruchten voedt dat het bedrijf werkt aan een geavanceerde opvolger van de Kindle die de strijd aan kan met tablets zoals de iPad.

Sony

Nobuyuki Oneda, financieel directeur van Sony, zei begin februari dat zijn bedrijf 'zeer geïnteresseerd' is in de tabletmarkt. "We lopen een beetje achter op de iPad, maar het is een markt waarin we graag een actieve rol willen spelen", aldus Oneda.

Microsoft liet bezoekers van de Consumers and Electronics Show (CES) vorige maand een glimp opvangen van de Slate, een tablet gemaakt door HP. Het Franse techbedrijf Archos lanceerde twee maanden geleden een vergelijkbare Windows-tablet, net als het eveneens Franse ExoPC.

De JooJoo, gemaakt door het Singaporese Fusion Garage, probeert ook een graantje mee te pikken van de iPad-manie.

Google

Twee dagen voor de onthulling van de iPad gaf Google een inkijkje in zijn tabletplannen, door een conceptversie te tonen van een tablet die op het Google-besturingssysteem Chrome OS draait. Chrome OS is een 'lichtgewicht' onder de besturingssystemen, en leent zich daarmee goed voor een tablet.

Software

Of deze apparaten een succes worden, hangt echter voor een zeer belangrijk gedeelte af van de software. Voor veel mensen is een volwaardig besturingssysteem, zoals Windows 7 of Mac OSX, niet geschikt voor een klein aanraakscherm. Apple besloot daarom de iPad een eigen, op de iPhone gebaseerd, softwareplatform mee te geven dat niet ontworpen is voor een standaard pc, maar voor mobiele apparaten.

De fabrikant die er in slaagt om een tablet te combineren met slim toegespitste software zou weleens, voor het eerst in de geschiedenis, een tablet in handen kunnen hebben die aanslaat bij de massa.

Tip de redactie