Als ondernemer sta je er doorgaans niet bij stil dat je je zaken ook goed geregeld moet hebben voor het geval je komt te overlijden. Heb je alles juridisch, financieel en administratief goed geregeld, of zadel je je nabestaanden daarmee op? Of schuif je dat voor je uit totdat het te laat is?

“Ilse, Ruud is overleden.” De mededeling slaat in als een bom. Hij was de beste vriend van mijn zakenpartner, en hielp ons altijd graag tijdens de diverse vakbeurzen met het opbouwen en de techniek. Zomaar overleden in zijn slaap op zomaar een vrijdagavond. Veel te jong.

In de aula van het crematorium namen we gisteren afscheid. Het contrast tussen binnen en buiten kon niet groter zijn. Binnen staan we stil bij het verlies van een geliefd mens. Een zoon, broer, zwager, oom, neef, goede vriend. Buiten gaat het leven gewoon verder. We staren verslagen naar de met witte bloemen bedekte kist, terwijl het verkeer nietsvermoedend voorbij raast over de ringweg van Almere.

Andermans brood

Het is een moment om stil te staan bij de dood. Ik besef dat ik voor mijn dierbaren niet op papier heb staan wat er moet gebeuren als ik kom te overlijden. En als ondernemer besef ik dat ik dat ook op zakelijk gebied moet regelen. Op financieel, juridisch en administratief gebied. Iets wat veel ondernemers voor zich uit schuiven of niet bij stilstaan.

Voor mijn communicatiebureau is het simpel: dat houdt dan gewoon op. Heel letterlijk: de een zijn dood is de ander zijn brood. Iemand anders zal dan teksten voor mijn opdrachtgevers gaan schrijven.

Onvervangbaar

Voor de uitgeverij is alles juridisch goed geregeld, al zijn mijn partner en ik allebei onvervangbaar. We zijn dit bedrijf gestart omdat we de perfecte combinatie zijn wat betreft ervaring en achtergrond, en de ideale aanvulling. En we weten allebei donders goed dat we dit niet zonder elkaar kunnen. We beseffen op een dag als vandaag dat we dus zuinig op elkaar en onszelf moeten zijn.

Een moment dus om ook even stil te staan bij het leven. Dat carpe diem is zo gek nog niet. Pluk de dag, nu het nog kan. Natuurlijk, een succesvol bedrijf runnen is fantastisch. Maar er is meer dan lange dagen maken. Familie, partners, vrienden: samen genieten van het leven. Af en toe even een stapje terugdoen van de zakelijke successen en beslommeringen.

Na de crematie heffen we dan ook met waterige ogen met familie en vrienden gezamenlijk het glas. Op Ruud, en op het leven! 

Ilse de Boer is eigenaar van IDB Communicatie, directeur van de Beauty Media Group en uitgever/hoofdredacteur van Nail Design Magazine. Voor meer informatie: www.idb-communicatie.nl.