DEN HAAG - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft afgelopen week een inval gedaan in het AMC-ziekenhuis en het ziekenhuis van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Ook deed de kartelwaakhond een inval in het hoofdkantoor van Sigra in Amsterdam.

Bij deze vereniging zijn vrijwel alle zorginstellingen in de regio Amsterdam aangesloten. Woordvoerders van het AMC en de NMa maakten dat vrijdag bekend.

De NMa zegt een vermoeden te hebben dat de zorginstellingen de mededingingswet hebben overtreden. ''Er is een vermoeden. Dat moeten we nu zien te staven met bewijs'', aldus de zegsvrouw van de NMa.

Kartelvorming

De toezichthouder wilde niet kwijt over welke regels het gaat. Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan over kartelvorming of misbruik van de machtspositie.

''We hebben niets te verbergen'', zei een voorlichter van het AMC mede namens Sigra. ''We zijn verbaasd over het onderzoek, maar zien de resultaten met vertrouwen tegemoet.'' Over de precieze verdenking wilde hij niets zeggen.

De Amsterdamse ziekenhuizen kregen woensdag rechercheurs van de NMa op bezoek. De inval bij Sigra vond donderdag plaats.