AMSTERDAM – Terwijl de positie van de Europese vastgoedmarkt in de wereld weer aantrekt, blijft Amsterdam achter. De stad daalt naar de vijftiende plek in een Europese ranglijst van aantrekkelijke vastgoedvestigingen.

Dit komt voornamelijk door de overvloed aan kantoorruimte in de stad. Ook is de stad uit de gratie geraakt bij investeerders omdat zij zich richten op grotere, meer liquide markten.

Dit meldt het accountancybureau PricewaterhouseCoopers (PWC), dat de ranglijst samen met het Urban Land Institute (ULI) samenstelde. In de lijst van 27 vastgoedmarkten uit de verschillende Europese landen bezette Amsterdam vorig jaar nog de zevende positie.

Duitsland

De positie van de Europese vastgoedmarkt in de wereld is echter wel verstevigd. Dit komt door de aantrekkelijke kredietmarkt en de stabilisatie van de vastgoedwaarde.

De top drie van aantrekkelijkste steden voor vastgoedhandelaren wordt gevormd door achtereenvolgens München, Hamburg en Parijs. Volgens een woordvoerder van de ULI komt de goede positie van Duitse steden voornamelijk door de ‘brede’ economie die er heerst.

Kantorenmarkt

“De verschillende economische fundamenten en de gelijke balans tussen vraag en aanbod hebben de kantorenmarkt in beide steden gezond gehouden”, aldus de woordvoerder.

De ranglijst is gebaseerd op interviews met 600 mensen in de vastgoedsector, zoals investeerders, ontwikkelaars en financiers.

Optimisme

"Er is dit jaar een gevoel van voorzichtig optimisme gebleken. Hoewel de stemming ten opzichte van projectontwikkeling nog altijd achteruit gaat, is de val minder dramatisch dan afgelopen jaar”, aldus een woordvoerder van PWC.