Ook economische groei eurozone valt tegen

BRUSSEL - De economie van de eurozone is in het vierde kwartaal van vorig jaar ten opzichte van het derde kwartaal met 0,1 procent gegroeid.

Dit blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Europees statistisch bureau Eurostat. De groei is kleiner dan verwacht. Analisten rekenden gemiddeld op een groei met 0,3 procent.

Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2008 kromp de economie met 2,1 procent. Dit was meer dan de krimp van 1,9 procent waarop analisten rekenden.

Productie

De industriële productie in de eurozone is in december met 1,7 procent afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Analisten hadden de daling niet voorzien.

Zij rekenden gemiddeld op een stijging van de productie met 0,2 procent. Ten opzichte van december 2008 was sprake van een daling met 5 procent, tegen een analistenverwachting van -1,5 procent.

Dienstensector

Volgens Martin van Vliet van ING was de scherpe afname van de productie een van de voornaamste oorzaken van de vertraging van de economische groei. ''De dienstensector slaagde er niet in hiervoor te compenseren.''

De economie van de eurozone groeide in het vierde kwartaal met slechts 0,1 procent, terwijl op 0,3 procent groei was gerekend.

Tip de redactie