DEN HAAG - De omzet in de detailhandel is vorig jaar met 4,9 procent afgenomen ten opzichte van 2008. De omzetdaling kwam uit op ruim 5 miljard euro.

Dit kwam voornamelijk door een sterke krimp van het volume met 4,8 procent. De prijzen bleven vrijwel gelijk, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

Vooral winkels in non-food hadden te kampen met een daling van de omzet. Deze winkels boekten een min van ruim 7 procent. Ook winkels in consumentenelektronica, doe-het-zelfartikelen en woninginrichtingswinkels kenden grote omzetafnames.

Voedingsmiddelen

Drogisterijen zagen de omzet licht toenemen. Ook winkels in voedings- en genotmiddelen haalden een bijna 1 procent hogere omzet. Voedingsspeciaalzaken daarentegen boekten bijna 5 procent minder omzet.

Ook tankstations kampten met een flink lagere omzet. Die lag ruim 11 procent onder het niveau van 2008. Dit hangt samen met de sterke prijsdalingen van brandstoffen in 2009, aldus het CBS.

In december lag de omzet van de detailhandel nog altijd ruim 3 procent lager dan in december van het voorgaande jaar. Dit kwam vooral door een sterke krimp bij de opticiens, die verband houdt met de massale aankopen in december 2008.