VEH hekelt stijging waterschapsbelasting

AMERSFOORT - De tarieven voor waterschapsbelasting stijgen dit jaar op sommige plaatsen in het land bovenmatig.

Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) vrijdag. Het meest getroffen zijn huishoudens in Zuid-Holland; het Hoogheemraadschap van Rijnland verhoogde zijn tarieven met bijna 10 procent.

Uit berekeningen van de VEH blijkt dat de waterschapslasten voor Nederlandse huishoudens dit jaar met gemiddeld 3 procent omhoog zijn gegaan. De vereniging vindt dat de organisatie van de waterschappen veel goedkoper kan. "Er zijn nu 27 waterschappen. Kleinere waterschappen kunnen best worden samengevoegd. Dat scheelt veel dubbele kosten."

Extreem

De VEH voert het onderzoek ieder jaar uit. "De lasten stijgen elk jaar fors", zei de woordvoerder. "Vorig jaar was het helemaal extreem. Toen hadden vooral eenpersoonshuishoudens te lijden onder een aanzienlijke lastenstijging van 17 procent, terwijl gezinnen zo'n 5 procent meer gingen betalen."

De waterschappen moesten de afgelopen jaren extra veiligheidsmaatregelen nemen, zei een woordvoerster van de Unie van Waterschappen. Ook zijn er vanuit Brussel strengere regels opgelegd voor waterzuivering. Dit ziet de burger onder meer terug in hogere lasten. "Vooral in de waterschappen in het westen heeft het er stevig ingehakt", aldus de zegsvrouw.

Efficiëntie

Overigens staan de waterschappen op het punt een efficiëncyslag te maken. Komend voorjaar wordt hierover meer bekend. Mogelijk komen er ook fusies aan. "In de jaren vijftig telde Nederland 2500 waterschappen. Nu zijn er nog maar 27 over", zei de woordvoerster. "Fuseren zit in het DNA van onze organisatie en is dus een mogelijkheid."

CDA-Tweede Kamerlid Ad Koppejan wil verantwoordelijk staatssecretaris Tineke Huizinga dinsdag aan de tand voelen over de zaak. De waterschapsbesturen gaan over de belastingen. Maar ze zouden het volgens hem moeten zoeken in bezuinigingen en het uitstellen van investeringen, in plaats van de lasten voor de burger te verhogen.

Volgens Koppejan is het reden te kijken of de waterschappen niet nog efficiënter kunnen werken en nog meer samenwerken met gemeenten, op het gebied van bijvoorbeeld waterbeheer.

Tip de redactie