DEN HAAG - De economie krabbelt weer wat op, maar bijft kwetsbaar. Dat stelde minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken vrijdag in reactie op cijfers over de Nederlandse economie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De Nederlandse economie is vorig jaar met 4 procent gekrompen. In het vierde kwartaal van vorig jaar liet de economie echter een lichte groei zien van 0,3 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Van der Hoeven: "Laten we hopen dat het herstel verder doorzet en dat dit zich snel vertaalt in extra banen. Een doorzettend herstel is niet vanzelfsprekend. Het kabinet doet er dan ook alles aan om de economie in 2010 verder te ondersteunen, onder meer met garanties op kredieten voor het bedrijfsleven."

ING

ING vindt de groei in het vierde kwartaal in vergelijking met het derde kwartaal tegenvalllen, stelt hoofdeconoom Charles Kalshoven van de bank. "De groei komt nog niet van binnenlandse bestedingen."

Kalshoven verwacht dat de consumentenbestedingen pas in de tweede helft van dit jaar zullen aantrekken. ''Er moet licht aan het eind van de tunnel zijn, willen mensen weer de portemonnee trekken.''

Export

Het lichte herstel komt vooral van buiten Nederland. ''Je ziet dat de stijging van het bruto binnenlands product vooral wordt gedragen door de export en verdere afbouw van de voorraden'', aldus de ING-econoom.

Net als Kalshoven is econoom Aline Schuiling van Fortis Bank Nederland niet verrast door de geringe groei in het vierde kwartaal.

''Je ziet dat de Nederlandse economie vooral profiteert van het internationale herstel. Bedrijfsinvesteringen zijn nog altijd laag, wat logisch is omdat bedrijven nog herstellende zijn.''