Hypes komen op de beurs regelmatig voor. Nog vers in het geheugen ligt de internethype.

Door Fred Huibers | Het Haags Effektenkantoor

Een plotselinge technologische doorbraak waarvan verwacht wordt dat deze op grote schaal opgepikt gaat worden, veroorzaakt massieve bubbels op financiële markten die op termijn onvermijdelijk tot veel ellende lijden. Staan we met elektrisch autorijden aan de vooravond van zo'n hype?

Internet

Het startschot voor de internetgekte werd gegeven met de beursgang van de browser Netscape. De fantasie sloeg op hol wat dit zou gaan betekenen.

Fysieke supermarkten en winkels in het algemeen zouden overbodig worden. Waarom de moeite nemen om naar een winkel te gaan als alles voor het grijpen ligt op je computerscherm?

Voor bijvoorbeeld boeken, muziek en (in mindere mate) financiële diensten zijn de dagdromen werkelijkheid geworden. Maar de meesten maken nog altijd de saaie rit naar de supermarkt voor de dagelijkse boodschappen. Netscape, en vele andere veel belovende internetbedrijven zijn inmiddels in de vergetelheid geraakt.

Elektrisch rijden

Er is momenteel veel aandacht voor elekrisch aangedreven auto'. Zij zouden minder broeikasgassen uitstoten en in ieder geval de lucht rond de snelweg doen opklaren.

Het is nog maar de vraag of, als rekening gehouden wordt met de potentieel vervuilende productie van heavy duty accu's en met de vervuiling die gepaard gaat met opwekken van stroom, elektrisch rijden nu al per saldo milieuvriendelijk is. Hoe dan ook, de politiek wil graag het gebruik van elektrisch rijden stimuleren.

Pioniers

In reactie op de interesse, is recent een ambitieus bedrijf naar de beurs gegaan. Better Place, een in Palo Alto (!) gevestigde ontwikkelaar van infrastructuur voor elektrisch rijden heeft USD 700 miljoen opgehaald.

Het bedrijf ontwikkelt laadstations en accuwisselmachines voor elektrisch aangedreven auto's. Het heeft een deal gemaakt met Renault/Nissan voor wat betreft de configuratie (vorm van stekkers, omvang van accu's, etc.) van de systemen.

Infrastructuur

De overeenkomsten met Netscape zijn opvallend. Ook deze pionier haakte in op een ontwikkeling door zich toe te leggen op het ontwikkelen van infrastructuur: de browser. De dappere innovatieve onderneming is echter vermalen toen Microsoft haar Internet Explorer hardhandig aan de man bracht en ook Apple met Safari niet achter kon blijven.

De kans is groot dat het ook zo zal gaan met Better Place. Het is nog zeer de vraag of grote automobielproducenten zullen aansluiten bij de standards die concurrent Renault/Nissan voorstaat.