Minder films en muziek over de toonbank

HILVERSUM - Nederlanders hebben vorig jaar ruim 884 miljoen euro uitgegeven aan muziek, films, tv-series en games.

Dat is ruim 7 procent minder dan in 2008. Vooral het illegaal downloaden van films is debet aan het omzetverlies, zei brancheorganisatie NVPI donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers van de entertainmentmarkt.

In 2009 ging 11 procent minder dvd's over de toonbank dan het jaar daarvoor. De afgelopen vijf jaar worden er steeds minder bioscoopfilms op dvd verkocht; de omzet daalde in deze periode met een kwart. De NVPI roept de overheid op maatregelen te nemen tegen illegale downloadpraktijken, anders is er volgens de organisatie geen kans op een succesvolle - legale - downloadmarkt.

De omzet van computerspellen was, met ruim 313 miljoen euro, groter dan video (312 miljoen euro) en muziek (271 miljoen euro). In 2008 werd er nog voor 342 miljoen euro aan games omgezet.

CD's

De audiomarkt kende in 2009 een omzetdaling van krap 5 procent. Net als in 2008 zijn cd's verantwoordelijk voor het overgrote deel van de omzet. Een kwart van aantal verkopen bestaat uit digitale content. De digitale omzet kwam uit op 5,7 procent van alle verkochte muziek.

"De albummarkt wordt nog gedomineerd door fysieke producten, maar de markt voor singles leunt nu zwaar op downloads", aldus een NVPI-woordvoerder.

Tip de redactie