BRUSSEL - De EU-leiders willen dat Griekenland extra inspanningen levert om zijn hoge begrotingstekort weg te werken. Zo nodig zijn zij bereid tot actie om ''financiële stabiliteit in de eurozone als geheel te waarborgen''.

Dat staat in een verklaring waar de 27 EU-leiders het donderdag tijdens een top in Brussel over eens zijn geworden. Er staat ook in dat Griekse regering niet om financiële steun heeft gevraagd. Daarmee komt voorlopig een einde aan speculaties over directe financiële hulp voor het land.

De regeringsleiders zeggen de Griekse pogingen om de overheidsfinanciën te verminderen volledig te steunen, maar dringen aan op verdere actie. Het tekort van bijna 13 procent zou dit jaar met 4 procent moeten worden teruggebracht.

IMF

Mogelijk wordt er geld toegekend via het Internationale Monetaire Fonds (IMF). Het zou daarbij niet om gratis geld geld gaan, zo benadrukte de Oostenrijkse kanselier Faymann eerder deze week, "maar om leningen met rente''.

EU-leiders overleggen al dagen over de financiële problemen van het Zuid-Europese land, dat 2,7 procent van de economie van de eurozone vertegenwoordigt. Een aantal landen maakt zich zorgen over de koers van de euro.

Valutahandelaren reageerden donderdag gematigd positief op de EU-verklaring. De euro won 0,3 procent ten opzichte van de dollar en staat nu op 1,37 euro. Op vijf februari bereikte de munt onder invloed van de schulproblematiek het laagste punt in negen maanden.

Griekenland heeft zulke hoge schulden, dat investeerders steeds minder bereid zijn om het land geld te lenen. Het begrotingstekort liep vorig jaar op naar 12,7 procent, terwijl de EU-regels een maximum van 3 procent voorschrijven.

Failliet

In het ergste geval gaat Griekenland zonder steun failliet, waardoor schuldeisers naar hun geld kunnen fluiten en de kosten voor andere EU-landen hoog op kunnen lopen. Griekenland heeft inmiddels een rigoureus bezuinigingsprogramma aangekondigd, waarna het land woensdag werd ontregeld door stakende ambtenaren.

Het IMF verleent momenteel al 'technische steun' aan het land, zo meldde minister Bos deze week.

Balkenende

Griekenland is zelf verantwoordelijk voor het oplossen van zijn financiële problemen. De afspraken die daarover donderdag tijdens een EU-top zijn gemaakt, vormen ''een helder signaal''. Premier Jan Peter Balkenende heeft dat gezegd na afloop van de top.

Mocht de nood aan de man komen, dan zijn de EU-landen die de euro hanteren bereid Griekenland bij te springen, staat in een verklaring die op de EU-top werd aangenomen. Maar Balkenende wilde niet ''speculeren'' over wat dit betekent. ''Griekenland heeft de problemen zelf veroorzaakt. Het moet ze ook zelf oplossen.''

Al het nieuws rond Griekenland en de eurocrisis.