BRUSSEL - De regeringsleiders van de 27 EU-lidstaten zijn donderdag rond het middaguur in Brussel bijeengekomen voor een extra top. Door het slechte weer in België moest de aanvang van het beraad enkele uren worden uitgesteld.

Belangrijkste agendapunt is de economische strategie van de EU voor de komende tien jaar, maar de top wordt overschaduwd door de financiële problemen van Griekenland. Dat land dreigt door een torenhoog begrotingstekort het vertrouwen van de kapitaalmarkt te verliezen.

Ook enkele andere EU-landen met een fors tekort, zoals Spanje en Portugal, delen inmiddels in de malaise. De koers van de euro is hierdoor onder druk komen te staan.

Hulp

Diverse EU-leiders hebben laten weten dat zij Griekenland te hulp willen schieten. Hoe dat precies gebeurt, is nog niet duidelijk maar het ziet er naar uit dat een aantal EU-landen bereid is Athene kredieten te verstrekken.

De Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann zinspeelde hier woensdagavond al op. ''Het gaat niet om gratis geld of subsidies, maar om leningen met rente'', zei hij.

Leningen

Donderdagochtend noemde ook de Poolse premier Donald Tusk ''vrijwillige leningen van lidstaten de beste optie''. Zowel Faymann als Tusk opperden dat het Internationaal Monetair Fonds bij de hulpverlening betrokken zou kunnen worden. Volgens ingewijden liggen er ook nog andere varianten op tafel.

De ministers van Financiën van de eurolanden hebben woensdag telefonisch overleg gehad over de Griekse problemen om de klokken gelijk te zetten. Ook president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank nam daaraan deel.

Zie ook: Dossier eurocrisis