Philips en Achmea onderzoeken zorg op afstand

EINDHOVEN - Gezondheidszorg wordt steeds duurder en personeel in de zorg steeds schaarser. Zorg op afstand is volgens elektronicaconcern Philips en zorgverzekeraar Achmea een belangrijke oplossing voor deze problemen.

Daarom hebben zij met behulp van specialisten uit de sector de stichting Zorg Binnen Bereik opgezet, die moet onderzoeken hoe deze telezorg er in de toekomst uit moet zien. Dat maakten Philips en Achmea donderdag bekend.

De stichting is onderdeel van de vijfjarige samenwerking die Philips en Achmea eind vorig jaar aankondigden. De partners werken al langer samen. In 2007 bracht Philips telezorgdienst Motiva op de markt. Klanten van Achmea krijgen het gebruik van deze dienst sinds 2008 vergoed via de verzekeraar.

Ziekten

De nieuwe stichting bestaat uit drie werkgroepen die voor de drie meest voorkomende chronische ziekten (hartfalen, diabetes en chronische aandoeningen aan de luchtwegen) afzonderlijk gaan kijken naar gepaste oplossingen.

Wanneer de nieuwe stichting met resultaten komt, is nog niet duidelijk. Hans Bossink, topman van Philips Healthcare in Nederland, hoopt op volgend jaar. ''De oplossingen die de stichting ontwikkelt, zullen voor iedereen toegankelijk zijn.''

Telezorg

''Zorg op afstand staat in Nederland nog in de kinderschoenen'', benadrukt Bossink. Toch is telezorg volgens hem nodig om de toenemende zorgkosten in Nederland in de hand te kunnen houden en het hoofd te kunnen bieden aan het groeiende personeelstekort.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stijgt het aantal diabetespatiënten tussen nu en 2025 met meer dan de helft. De kosten voor aandoeningen aan de luchtwegen nemen met bijna twee derde toe tot 530 miljoen euro. De kosten van chronisch hartfalen stijgen met 69 procent tot 651 miljoen euro.

E-health

Het geaccepteerd krijgen van 'e-health' vergt volgens Bossink tijd, omdat alle neuzen in de sector dezelfde kant op moeten. Ook wordt ontwikkeling vertraagd door regelgeving. ''De bewijslast waaraan onze producten moeten voldoen, is gestoeld op de farmacie, terwijl een lichtere bewijslast voor onze producten voldoende is.''

Philips probeert via het zogenoemde Zorginnovatieplatform ook invloed op de besluitvorming uit te oefenen.

NUwerk

Tip de redactie