Nieuwe lobbyclub voor duurzaam ondernemen

DEN HAAG - Meer dan dertig ondernemingen hebben de handen ineengeslagen om de samenleving sneller duurzaam te maken. Daarvoor is de nieuwe lobbyclub De Groene Zaak opgericht, zo hebben ze donderdag laten weten.

Bij het initiatief zijn grote partijen als postconcern TNT, pensioenfonds PGGM en zorgverzekeraar Menzis aangesloten. Ook kleine, innovatieve ondernemingen doen eraan mee.

De Groene Zaak is naar eigen zeggen niet ontstaan uit onvrede over de wijze waarop andere werkgeversorganisaties, zoals VNO-NCW, duurzaamheid voor het voetlicht brengen.

''VNO-NCW is een uitmuntende vertegenwoordiger van het bedrijfsleven, maar heeft een brede agenda. Wij gaan ons helemaal inzetten voor een duurzame economie. Beschouw ons als een extra buitenboordmotor'', aldus voorzitter Roger van Boxtel.

Overheid

De lobbyclub gaat zich met zijn standpunten richten op de overheid, maar ook op andere bedrijven. ''Goed voorbeeld doet goed volgen'', zo zegt Van Boxtel daarover. ''Het is belangrijk dat een grote groep bedrijven nu aangeeft duurzaamheid te omarmen.''

Speerpunten van De Groene Zaak zijn het benutten van de innovatiemogelijkheden in Nederland en het creëren van een gelijk speelveld voor bedrijven die aan duurzaam ondernemen doen.

Ook vinden de initiatiefnemers dat het aandeelhoudersbelang naar de achtergrond moet worden gedrongen en dat duurzaamheid een rol moet spelen bij het verstrekken van kredieten.

Verdienmodel

De bedrijven zelf zetten zich volgens Van Boxtel in voor een duurzaam verdienmodel, een vermindering van verspilling en een maximale reductie van energieverbruik. ''Zij willen zich daaraan committeren en gaan daar ook met leveranciers en klanten mee aan de slag.''

Staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk liet in een eerste reactie weten wel met de ondernemers van De Groene Zaak op economische missie te willen gaan. "Een economische missie met deze bedrijven laat zien dat aandacht voor MVO toekomstgericht is en daarom lonend is voor Nederlandse bedrijven,  aldus de staatssecretaris.

Tip de redactie